Upcycled Fair Trade tassen van Ragbag uit India

Fair Trade tassen van Ragbag zijn upcycled, eerlijke, modieuze tassen en accessoires gemaakt op verschillende plekken in India. Ze worden gemaakt van overgebleven materiaal: gerecyclede plastic zakjes, grote theezakken en/of gerecycled katoen dat wordt verzameld, schoongemaakt en gefabriceerd tot nieuwe producten door ‘ragpickers’ in de buitenwijken van Delhi en Calcutta en in een dorpje in Tamil Nadu.

Dit op basis van het concept ‘upcycling’: afval wordt her-gefabriceerd tot nieuwe producten met een hogere waarde.

Ragbag is een merk dat de tien principes van de World Fair Trade Organization (WFTO) volgt. Ragbag’s productiepartners zijn leden van het Fair Trade Forum India (FTF-India). De ‘ragpickers’ en medewerkers ontvangen een eerlijke prijs waardoor zij en hun familie kunnen leven met betere levensomstandigheden.

From Rag to Bag

In de buitenwijken van Delhi, de twee na grootste stad van India, worden plastic zakjes verzameld door ‘ragpickers’. Hiervan worden uiteindelijk nieuwe Fair Trade tassen van Ragbags en andere accessoires gemaakt in een lokaal bedrijfje.

De productiepartner in Delhi betaalt ‘ragpickers’ een eerlijk loon, zo’n drie keer meer dan dat ze zouden verdienen voor hetzelfde werk op een andere plek. Het plastic wordt verzameld, gewassen, gedroogd en gesorteerd op kleur. Er worden geen kleurstoffen of andere chemische stoffen toegevoegd aan het productieproces. Hierna wordt het plastic samengeperst tot grote, flexibele, sterke en waterbestendige platen. Deze worden dan gefabriceerd tot tassen en andere accessoires.
Door dit project zijn er meer dan 60 ‘ragpickers’ aan het werk. Kijk naar de onderstaande video om te zien wat Ragbag doet voor de ‘ragpickers’ in Delhi.

Bekijk alle Rag-Bag tassen, wallets, backpacks en mobile hoesjes.

Bekijk de video over de Fair Trade tassen van Ragbag